keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Perinnehullu

Minä kylähullu oon myös ihan perinnehullu nykysin. Tämän talovanhuksen korjaamisen myötä on alkanu arvostaa kaikkia vanhoja perinteitä koko ajan enempi. On halua jatkaa perinteitä ja oppia perinteisiä taitoja.

Opeteltu jo vähäsen:
* perinnerakentamista ja -korjaamista
* värttinällä kehräämistä
* kasvivärjäystä
* perinnevaatetusta
* perinteisten ruokien valmistamista
* perinteisiä viljelytapoja
* haalittu tietoa vanhemmilta ihmisiltä

Halu oppia ainakin:
* mattojen kutominen kangaspuilla
* villan käsittely ja kehrääminen rukilla
* lypsäminen käsin
* ruisleivän teko kokonaisuudessaan, muita leipiä leivinuunissa
* ruuan saaminen omalta tilalta

Tässä nyt mitä tuli heti mieleen, lisään listaan kun hoksaan, mitä en nyt muistanu.

Määhän oon myös ompelija. Nyt oonki vihdoin saanu ommeltua yhet perinteiset vaatekappaleet mulle ja tyttärelle, silimälläpittäin tätä 100v-juhlavuotta. Näitä en kyllä ommellu perinteisin tavoin vaan ihan koneella hurruuttelin; mulla ei olis nyt aika eikä käsi riittänyt muuhun ja tyttärellehän tää on todennäkösesti pian jo pienikin. (Oottelen jotain leikkauksen tapaista oikealla kädelleni, joka on vaivannu yli vuoden ja ehkä syyki nyt löytyny)



Nämä ovat sarafaaneja, joita on käytetty Karjalassa.
Tyttärellä on isänsä puolelta ihan lähisukupolvia karjalaisia, joten hän voi käyttää tätä juhla-asuna täydellisesti asustettuna; tähän siis tulee vielä valkonen paita, päähän leveä huivi ja lettinauhat, polvisukat ja koruja.
Pidän tärkeänä säilyttää karjalaisuutta ja karjalaisia perinteitä mukanamme.
Mulla karjalaisuus on kauempana suvussa; isän suvun kantaisä on kuulemani mukaan tullut tälle alueelle Käkisalmesta, joka ei varsinaisesti saamani tiedon mukaan ole ollut sarafaanialuetta. Minä siis käytän tätä vähemmän muodollisesti pelkästään mekkona, en asusta sarafaaniasuun kuuluvilla osilla, mutta kunnioittaen kuitenkin alkuperäistä asustamista. (Mulla on olemassa ihan pohjalainen perinneasukin))

Kaavat https://www.facebook.com/SojaMurto/ Kansallispuku Soja Murto t:mi (alkuperäisistä kaavoista poiketen meidän puvuissa ei ole keskietusaumaa, joten myös pääntien halkio on vähän erilainen).




Ja karjalaisista jutuista puheenollen, nämä sukat on neulottu jämälangoista Karjalan Metsäpirtistä peräisin olleiden esikuvien mukaan; ohje kirjassa Sukupolvien silmukat nimellä Metsäpirtin sukat.





Ja tämänmoisissa kengissä ihimiset täällä minut näkkee :)




Kuva lainattu netistä, kengät ostettu Töysän kenkätehtaalta.

Mukava kulukia tätä juhlavuotta etteenpäin, ku tietää, että monia perinnetapahtumia on vielä eessä ja yritän tietenki ängetä mukkaan mahollisimman monneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti