sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Satotilitys: mitä kaikkee mää kasvatin

Summaan vasta nyt siis, mitä kasvatin ja miten meni, koska syksyllä on niin palijo hommia, ettei ehi kirjotella näköjänsä. Tästä aiheesta oli postaus keväällä: tämä

Pellossa:
- maa-artisokkaa -> ihan pikkumykyjä vain löyty, joten satoa kaivellaan ens syksynä
- mustajuurta ja palsternakkaa -> ei yhen yhtä mustajuurta löytyny, palsternakkaa tais tulla kymmenkunta
- parsaa -> iha oikiannäkösiä, mutta ruikuloita tuli muutama
- vadelmamaa-> iahn syksyllä alko tulla vadelmia, pieniä mutta palijo. Ois pitäny ehtiä harventaa, niin ois tullu varmasti parempia...
- mansikkamaan tein yhellä käellä, katoinkin kaikella haravointiroskalla, muutamia tänä vuonna sai syyä; vuohet kerkes juoksuillaan syyä myös muutaman taimen :D
- raparperiahan meillä on kans
- pottua tuli hyvin taas. Ens kevääksi mulle luvattiin vanhaa täällä kasvatettua punasta ja mustiakin vaihoin kevväälä muutamia siemenpotuiksi.
- porkkanaa ja samettikukkia karkotinkasviksi -> porkkanat onnistu kohtuuhyvin, ei ehitty harvennella, joten aika pienehköiksi jäivät. Samettikukat kuivu, tai paleltu, suurin osa ennen juhannusta.
- salaatteja erilaisia -> oli useita ja vuohet ja naapurin pupuki saivat osansa
- lanttua ja naurista -> lantusta ei tullu mittää, Enon kaskinauris onnistu hyvin ja maistu, Kultapallo sen sijaan ei jaksanu kasvaa
- punajuurta, sipuleita -> punajuuresta saatiin kans vain lehtiä pannulle, ei tullu tänä vuonna juuria. Sipulit onnistu ihan loistavasti, molemmat värit.
- keräkaalta, parsakaalta ja ruusukaalta, lehtikaalta ja kiinankaalta
-> keräkaalia jakso keriä 2 kappaletta, taimiakaan ei ollu monta; parsakaalia tuli mukavasti, ruusukaalit ei ehtiny kasvaa kuin herneen kokosiksi , joten annoin vuohille; lehtikaalia saatiin pakkaseen asti ja kiinankaalista ei kasvanu ykskään. Lisäksi laiton vielä kyssäkaalia ja siitä tuli kans ihan hyvin satoa.
- kehäkukkia -> ei ykskään itäny
- katteessa kasvatetaan kurpitsat, aattelin myös kokeilla avomaankurkkua ja munakoisoa, joka on aiemmin kasvanu kasvihuoneessa -> kaikki kesäkurpitsan taimet paleltu ennen juhannusta, samoin avomaankurkut


Porkkanat säilötään meillä hiekkaan, ovat sitte otettaessa niinku ois maasta vasta ottanu.


Sipulit kuivamassa uunin päällä.


Tytär on niin romantillisesti kuvannu nämäki mun viholliset, jotka sai vallan meiän pelloissa tänä menneenä kesänä. >:(
Eli lopputulema kovasta taistelusta huolimatta on, että kasvimaa/pottumaan puoli pellosta on menetetty näille pirulaisille eli peltovalvateille ja jouvutaan jatkamaan sotaa ens kesänä kesannoimalla, koska myrkkyjähän mää en peltoihini laita. Kevvään murhe, mihin saahaan ens vuojen kasvimaa ja potut istutettua. Ihana naapuri tarjosi jo omaa peltoaan, joka ei oo myöskään myrkytetty.

Kasvihuoneessa:
- tomaatteja on noin 40 tainta, isoa, luumumallista ja kirsikkatomaattia, ne on onnistuneet aina kohtalaisesti -> kohtalaisesti vain eli ens vuonna ei tuu näin paljo, ei kannata kuluttaa niihin aikaa.
- kurkkua 5 tainta -> kohtalaisesti, mutta pääsee jatkoon
- maissia 4 tainta, meinasin kokeilla kasvarin eteläseinustalla -> kasvoivat noin puolimetrisiksi, mutta siihen jäivät, ei ilmeisesti lämpö riittäny kesässä.

Viinimarjat kävi meillä poimimassa äiti, minä en joutanu kertakaikkiaan. Pantiin pakastimmeen ja sieltä sitte pikkuhilijaa iltasin mehustelin. Noin 150 pulloa tuli erilaisia mehuja, mies mehusti myös omenoista, joita aina sukulaiselta saahaan käyvä kerräämässä; omat puut ei vielä tuota.
Metsämarjatki tais melekein jäähä äitin kontolle. Ei oisi pakkasessa palijo, jos ei ois äiti auttanu.




Tomantit piti jälleen kerätä raakoina ja kypsyttää sisällä.

Muuta satoa oon sitte korjannu luonnon antimista. Tässä vähän niistä.



Puna-apilan kukkia ja pihlajanmarjoja kuivattu vuohille ja kanoille talaveksi. Myös kerppuja sain tehtyä ehkä 150; pihlajasta, koivusta, vadelmista, horsmista... Naapuri kaato pajukkoa rannasta ja niitä hajettiin myös vuohille varastoon.

Kyllä tässä siis pärijätään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti